Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

7 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ





1. Ο λογοπεδικός έρχεται σε επαφή με το παιδί που παραπέμφθηκε για κάποια πιθανή δυσκολία στον λόγο και στην ομιλία και αποκτά μια πρώτη εικόνα για το παιδί. Εαν μετά από αυτή την αδρή αξιολόγηση θεωρεί ότι πραγματικά υπάρχει κάποιο πρόβλημα, τότε το παιδί προχωράει στο δεύτερο στάδιο.





2. Ο λογοπεδικός χρησιμοποιεί σταθμισμένα tests και κάνει μια πλήρη λογοπαθολογική αξιολόγηση του παιδιού.Συζητά με τους γονείς, έρχεται σε επαφή με τον/την δάσκαλο/α και αν χρειαστεί παρακολουθεί το παιδί μέσα στην τάξη του.




3. Σε περίπτωση που εμπλέκονται και άλλοι θεραπευτές-διεπιστημονική ομάδα (εργοθεραπευτής, ειδικός παιδαγωγός, ψυχολόγος, παιδοψυχίατρος) τότε όλοι μαζί διασταυρώνουν τις αξιολογήσεις τους και καταλήγουν σε ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα που ταιριάζει στο παιδί. Αν δεν συντρέχουν λόγοι συνοδών θεραπειών τότε ο λογοπεδικός δημιουργεί ένα εξατομικευμένο λογοθεραπευτικό πρόγραμμα.



4. Το παιδί αρχίζει να παρακολουθεί συνεδρίες λογοθεραπείας, κατα κανόνα με συχνότητα δύο φορές την εβδομάδα. Ο Λογοπεδικός χρησιμοποιεί ποικιλία θεραπευτικού υλικού (καθρέφτης, γλωσσοπίεστρο, εικόνες, βιβλία) για την αποκατάσταση των συσκολιών του παιδιού.




5. Συνοδευτική εργασία (homework) για το σπίτι, βοηθά κατα κανόνα στην εξάσκηση του παιδιού, στη γενίκευση και συντομότερη αποκατάσταση. Οι γονείς με τη σωστή καθοδήγηση από τον λογοπεδικό, μπορεί να φανούν πολύτιμοι αρωγοί στην επιτυχία του παιδιού.




6. Το παιδί αρχίζει και γενικεύει όσα έχει διδαχθεί κατά τη διάρκεια των λογοθεραπευτικών συνεδριών, τόσο στο σχολείο καθώς και σε άλλα κοινωνικά και επικοινωνιακά περιβάλλοντα (παιδική χαρά, εξωσχολικές δραστηριότητες, οικογενειακό περιβάλλον κτλ).



7. Το παιδί ολοκληρώνει με επιτυχία όλους τους στόχους-κρητήρια που είχε θέσει ο λογοπεδικός και είναι σε θέση να τερματίσει τις συνεδρίες λογοθεραπείας. Ο χρόνος αποκατάστασης ποικίλει από 6 μήνες έως και κάποια χρόνια, ανάλογα με τη δυσκολία του παιδιού, την έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση, τη συνεργασία και ωριμότητα του παιδιού καθώς επίσης και την θετική στάση των γονιών.



Για το Σύγχρονο Παιδαγωγείο :



                                               Λία Παλαιολόγου

                                               Λογοπεδικός BSc
                                     Κρήτης 6, Βριλήσσια, ΤΚ.15235
                       κ.6942468102      e.mail lpalaiologou@yahoo.gr
                            www.facebook.com/LiaPalaiologouLogopedikos

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου